NET-ENGINEERING

Webdesign & SEO voor technische websites

Wetgeving voor particulieren met betrekking tot opslag van vuurwapens

In het Belgisch Staatsblad van 24 april 2009 is een uitvoeringsbesluit verschenen waarin de veiligheidsvoorwaarden worden vastgelegd voor het opslaan en het verzamelen van vuurwapens en munitie.

 

Samenvattend wordt er een onderscheid gemaakt in de bewaring afhankelijk van het aantal wapens dat U in uw bezit heeft. :

Basis veiligheidsmaatregelen voor alle  vuurwapens, ongeacht het aantal

 

  • Wapens ongeladen opslaan
  • Wapens en munitie buiten het bereik van kinderen bewaren
  • Wapens en munitie niet samen bewaren zodat ze ogenblikkelijk samen toegankelijk zijn
  • Wapens en munitie bewaren op een plaats die uiterlijk geen kenteken draagt dat er zich een wapen of munitie bevindt
  • Het is verboden werktuigen die een inbraak kunnen vergemakkelijken achter te laten in de nabijheid van de plaatsen waar de wapens worden bewaard. (= nalatigheid)

 

 

1 tot 5 vuurwapens

 

  •  Een veiligheidsslot aanbrengen op het wapen of het wegnemen en apart bewaren van een voor de werking van het wapen essentieel onderdeel   (b.v. de loop, grendel, slede, …) of het het bevestigen van het wapen met een ketting aan een vast punt.

 

 6 tot 10 vuurwapens

 

  • Opslag van de  vuurwapens in een slotvaste en in een stevig materiaal gemaakte wapenkast, die niet gemakkelijk kan worden opengebroken en die geen uiterlijke tekenen draagt dat ze een wapen of munitie bevat.
Wapenkluis voor handvuurwapens Wapenkluis - Wapenkast voor lange wapens

Wapenkluis voor handvuurwapens

Wapenkluis voor

lange vuurwapens

 11 tot 30 vuurwapens

 

Opslag van de vuurwapens in een daarvoor ontworpen wapenkluis, gesloten met een mechanisme dat niet kan worden geopend dan met behulp van een elektronische, magnetische of mechanische sleutel, een alfabetische of  numerieke combinatie of een biometrische herkenning. De wapenkluis en de  munitie moeten zich in een ruimte bevinden waarvan de toegangen en ramen behoorlijk afgesloten zijn. De sleutels van de wapenkluis en die van de ruimte waarin de wapenkluis en de munitie zich bevinden, worden niet op de sloten gelaten en bevinden zich steeds op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen en derden, waartoe alleen de eigenaar gemakkelijk toegang heeft.

 

 

De verzamelaars met meer dan 30 vergunningsplichtige wapens moeten bijzondere regels naleven voor de opslag van hun vuurwapens . Ze moeten de veiligheidsmaatregelen opgesomd onder klasse "G" naleven . Dit houdt onder meer in: plaatsen van   een brandblusser in elke lokaal waar zich munitie bevindt. De toegangsdeur moet stevig zijn voorzien van een meerpuntslot en minimaal 5 minuten inbraakweerstand bieden. Eventuele ramen op het gelijkvloers moeten voorzien zijn van vergrendelbare rolluiken of bestaan uit inbraakbestendig glas. De lokalen moeten tevens uitgerust zijn met een elektronisch alarmsysteem dat geactiveerd is tijdens de uren van afwezigheid en tijdens de nacht.

 

 

  Volledige wettekst :

 

 HOOFDSTUK 3. - [1 Veiligheidsvoorwaarden bij het voorhanden hebben en tentoonstellen op de verblijfplaats, en het vervoeren van vergunningsplichtige wapens of munitie ervoor door particulieren]1

  ----------

  (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 10.

 [1 Dit hoofdstuk is van toepassing op particulieren. Zij moeten de in dit hoofdstuk bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen voor de erin bedoelde activiteiten met vergunningsplichtige wapens.  In afwijking van het eerste lid, mogen ook andere veiligheidsmaatregelen worden genomen die als gelijkwaardig worden beschouwd. De gelijkwaardigheid van deze   veiligheidsmaatregelen wordt bij controle door de in artikel 7 van dit besluit bedoelde bevoegde personen beoordeeld.   De in het voorgaande lid bedoelde beoordeling kan tevens vooraf geschieden op basis van technische documentatie die de  gelijkwaardigheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen aantoont.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 11.

 [1 § 1. Vergunningsplichtige wapens en de munitie ervoor worden op de verblijfplaats bewaard met inachtneming van de in § 2 bedoelde algemene veiligheidsmaatregelen. Daarnaast worden in functie van het aantal op de verblijfplaats bewaarde wapens de in § 3 tot § 5 bedoelde veiligheidsmaatregelen nageleefd. De particulier die bijkomende wapens verwerft zodat hij in een hogere klasse terechtkomt, neemt de veiligheidsmaatregelen van die hogere klasse voor alle wapens en munitie die hij bewaart.

 

 § 2. De volgende veiligheidsmaatregelen worden altijd genomen :

 1° de wapens zijn ongeladen;

 2° de wapens en de munitie worden steeds buiten het bereik van kinderen bewaard;

 3° de wapens en de munitie zijn niet ogenblikkelijk samen toegankelijk;

 4° de wapens en de munitie worden bewaard op een plaats die geen uiterlijk kenteken draagt dat er zich een wapen of munitie bevindt;

 5° het is verboden langer dan noodzakelijk werktuigen die een inbraak kunnen vergemakkelijken achter te laten in de nabijheid van de plaatsen waar wapens worden bewaard.  
Het 1° is niet van toepassing op de wapens die werden vergund krachtens artikel 11, § 3, 9°, d), van de Wapenwet.

 

 § 3. Particulieren die één tot en met vijf vergunningsplichtige wapens opslaan, nemen minstens één van de volgende veiligheidsmaatregelen :

 1° het aanbrengen van een veiligheidsslot;

 2° het wegnemen en apart bewaren van een voor de werking van het wapen essentieel onderdeel;

 3° het bevestigen van het wapen met een ketting aan een vast punt.

 

 § 4. Particulieren die zes tot en met tien vergunningsplichtige wapens opslaan, bewaren die in een slotvaste en in een stevig materiaal gemaakte wapenkast, die niet gemakkelijk kan worden opengebroken en die geen uiterlijk kenteken draagt dat ze een wapen of munitie bevat.

 

 § 5. Particulieren die elf tot en met dertig vergunningsplichtige wapens opslaan, bewaren die in een daarvoor ontworpen wapenkluis, gesloten met een mechanisme dat niet kan worden geopend dan met behulp van een elektronische, magnetische of mechanische sleutel, een alfabetische of numerieke combinatie of een biometrische herkenning. De wapenkluis en de munitie bevinden zich in een ruimte waarvan alle toegangen en ramen behoorlijk afgesloten zijn. De sleutels van de wapenkluis en die van de ruimte waarin de wapenkluis en de munitie zich bevinden, worden niet op de sloten gelaten en bevinden zich steeds op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen en derden, waartoe alleen de eigenaar gemakkelijk toegang heeft.

 

 § 6. De bepalingen van § 3 tot en met § 5 zijn niet van toepassing op de particulier die voldoet aan de veiligheidsmaatregelen bedoeld in artikel 4 van dit besluit.

 

 § 7. De bepalingen van § 3 tot en met § 5 zijn niet van toepassing op de particulier die zijn wapens bewaart in een lokaal of in lokalen waarvan de toegangen voldoen aan de normen bedoeld in artikel 4 van dit besluit.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 12.[1 In afwijking van artikel 11, mag een particulier op zijn verblijfplaats lange vergunningsplichtige wapens toegestaan voor de jacht tentoonstellen. De volgende voorwaarden moeten worden nageleefd :

 1° de wapens zijn ongeladen;

 2° ze zijn onbruikbaar gemaakt door een veiligheidsslot of door het wegnemen van een voor de werking essentieel onderdeel;

 3° ze zijn stevig vastgemaakt aan het slotvaste etalagemeubel waarin ze zijn tentoongesteld, door middel van een ketting, een metalen kabel of een vergelijkbare voorziening, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden weggenomen;

4° ze worden niet tentoongesteld samen met munitie die ze kunnen afvuren en ze zijn niet ogenblikkelijk toegankelijk samen met die munitie.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 13.[1 Tijdens zijn onderhoud wordt een vuurwapen binnen de volgende veiligheidsvoorwaarden gehanteerd :

 1° het ongeladen wapen wordt gedurende de hele hantering in een veilige richting gehouden;

 2° het magazijn of de lader wordt leeggemaakt;

 3° de trekker wordt alleen overgehaald als het wapen in een veilige richting wijst.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 14.[1 Artikel 8 van dit besluit is van toepassing op particulieren.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

 Art. 15.[1 Een particulier mag een vergunningsplichtig wapen alleen vervoeren als de volgende voorwaarden worden nageleefd :

 1° het wapen is ongeladen en de vervoerde magazijnen zijn leeg;

 2° het wapen is onbruikbaar gemaakt door een veiligheidsslot of door het wegnemen van een voor zijn werking essentieel onderdeel;

 3° het wapen wordt buiten het zicht en buiten handbereik vervoerd, in een geschikte en slotvaste koffer of etui;

 4° de munitie wordt veilig verpakt vervoerd in een geschikte en slotvaste koffer of etui;

 5° als het vervoer met de wagen gebeurt, worden de koffers of de etuis met het wapen en de munitie vervoerd in de slotvaste koffer van het voertuig. Deze bepaling is niet van toepassing op het jachtterrein;

 6° het voertuig blijft niet zonder toezicht achter.]1

 ----------

 (1)<Ingevoegd bij KB 2009-04-14/21, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 25-04-2009>

 

NET-ENGINEERING - Mosten 13  - B9160 Lokeren - Email

De documenten en beelden van deze site zijn niet bindend. De informatie kan onderhevig zijn aan wijzigingen

Wapenkluis voor handvuurwapens Wapenkluis - Wapenkast voor lange wapens

NET-ENGINEERING

Webdesign & SEO voor technische websites

Wapenkluis voor handvuurwapens Wapenkluis - Wapenkast voor lange wapens